Gemeente Appingedam

Gemeente Appingedam ontsluit haar middeleeuwse schoonheid

 “Toeristen hebben geen idee van het middeleeuwse Appingedam. Terwijl de eigen inwoners vaak niet verder komen dan de centrumrand. Hoe krijgen wij ze naar het stadshart?” Dat is kort gezegd de vraag van de gemeente Appingedam waarop Pentapark het antwoord geeft met informatieborden van cortenstaal.

De borden zijn geplaatst bij parkeerterreinen rond het centrum en hebben elk een eigen thema. Pentapark maakte daarvoor een selectie uit de cultuurhistorische kwaliteiten van Appingdeam. In overleg met de gemeente resulteerde dat in vijf thema’s: de hangende keukens, de zilversmeden, de handelsgrachten, de rijke religieuze historie en de passievolle pelikaan als symbool van affectie en opoffering.

Informatiepunt en rustpunt

De vorm van de borden is afgeleid van de schilderachtige hangende keukens waar elke fotograaf meteen verliefd op is. In het ontwerp is een houten bank opgenomen, waardoor het bord naast een informatiepunt ook een rustpunt is. Op elke zuil is het specifieke thema toegelicht in foto’s en teksten. Een wissellijst biedt ruimte voor actuele informatie.

Groter plan

De informatiezuilen zijn onderdeel van een groter plan waarin ook reizigers over de doorgaande wegen en het spoor zich uitgenodigd voelen om het centrum van Appingedam te bezoeken.

Meer informatie

Naam (*)

Email (*)